FRUITZUREN, wat zijn dit nou precies?

AHA & BHA's

De MUST HAVE in elk badkamerkastje!

Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen. AHA, BHA, ACIDS ofwel Fruitzuren.

Ingrediënten die exfoliëren (ofwel ze verwijderen de bovenste dode huidcellen)
Er bestaan veel ingrediënten met een exfoliërende werking. Dit zijn fruitzuren (alpha hydroxy acids) en salicylzuur (beta hydroxy acid, salicylic acid). De meest gangbare fruitzuren zijn glycolzuur (glycolic acid) en melkzuur (lactic acid) maar je hebt ook nog mandelic acid, tartaric acid, malic acid en citric acid. Deze AHA’s en BHA’s zijn afgeleiden van natuurlijke producten:

-Glycolzuur van honing en rietsuiker
-Melkzuur, zoals de naam al zegt, van melk
-Salicylzuur van het boomschors van de wilg
-Malic acid van appels en peren
-Citric acid van sinaasappels en citroenen
-Mandalic acid van amandelen

Omdat veel van deze exfoliërende stoffen afkomstig zijn uit fruit, heeft het ervoor gezorgd dat er in cosmetica regelmatig gebruik gemaakt wordt van fruitextracten. Helaas is dit niet hetzelfde. Sterker nog, sommige van deze extracten kunnen de huid sterk irriteren zonder ook maar enig gunstig effect te hebben. Toch worden ze door de positieve associatie die ze opwekken graag door de cosmetische industrie aan de ingrediëntenlijst toegevoegd. 

Twijfel je of je product goed is, laat dan de INCI lijst controleren door Beauty Salomon.

De twee meest onderzochte ingrediënten zijn glycolzuur en salicylzuur. Met veelbelovende uitkomsten, mits op de goede manier en in geschikte concentraties gebruikt!

Glycolzuur dringt wat dieper in de huid door maar kan ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die niet gevoelig is. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne. Omdat het minder irriteert is het ook geschikter voor de gevoelige huid.

Glycolzuur
Glycolzuur zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen; het ‘exfolieert’ de huid. Hoewel de natuur hier op jonge leeftijd geen hulp bij nodig heeft, wordt het voor de huid na het 30e levensjaar een stuk lastiger die dode cellen kwijt te raken. Door het opstapelen van dode huidcellen wordt de huid dof en grauw en neemt de kans op het ontstaan van onzuiverheden en schilfers toe. Gebruik van een exfoliant is een geweldige manier om je huid weer die gladde en frisse uitstraling terug te geven. Ook kan je huid beter vocht vasthouden en worden oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar. Alsof dat nog niet genoeg is, kan glycolzuur volgens onderzoek beschermend werken tegen schade door de zon. Dit betekent dat de kans op het krijgen van ouderdomsverschijnselen en huidkanker af zal nemen. Bij gebruik van hogere concentraties (> 15%) kan het ingrediënt collageen en elastinevorming stimuleren.
 

Glycolzuur als mogelijke antioxidant
Bij een onderzoek van Yale Medical school is aangetoond dat het aanbrengen van glycolzuur gedurende zeven dagen voor blootstelling aan de zon, roodheid en inflammatie met 16 procent vermindert. Vermoedelijk versterkt de stof de actie van antioxidanten in de huid.

Salicylzuur
Salicylzuur is vet oplosbaar en daarom erg geschikt voor de 
vette en onzuivere huid. Het dringt namelijk door in de poriën en lost daar opgehoopt talg op- een van de beste oplossingen tegen mee-eters en gerstekorrels.

Salicylzuur heeft dezelfde chemische opbouw als de bekende pijnstiller aspirine en hierdoor beschikt het ook over een ontstekingsremmende functie. Dit betekent wel dat als je allergisch bent voor aspirine, je voorzichtig moet zijn met salicylzuur.

Onderzoek wijst uit dat salicylzuur erg geschikt is voor de huid met acne en het zelfs kan verminderen. Als je last hebt van een gevoelige huid kun je ook eens een exfoliant op basis van salicylzuur proberen. Over het algemeen wordt salicylzuur door alle huidtypen goed verdragen en is de kans op irritatie kleiner dan bij bijvoorbeeld glycolzuur.

Voorwaarde gebruik exfoliant
Aangezien een exfoliant zeker in het begin van het gebruik enigszins kan irriteren is het belangrijk dat het product ook kalmerende ingrediënten bevat. Je kunt een exfoliant ook gebruiken in combinatie met een product met kalmerende ingrediënten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan zoethoutwortel extract (dipotassium glycyrrhizate), green tea, bisabolol, allantoïne, grape seed extract en evodia rutaecarpa.

Een voorwaarde voor een goede werkzaamheid van een exfoliant is een voldoende hoge concentratie zuur. Glycolzuur werkt bijvoorbeeld pas exfoliërend bij een concentratie van meer de 5%. Bij concentraties lager dan 5% houdt glycolzuur vooral vocht vast en werkt het als een antioxidant. Voor salicylzuur geldt dat de stof onder de 0.5% niet werkzaam is als exfoliant; voor een goede werking is een concentratie van 1 tot 2% aan te raden.

Belangrijk is zeker ook de pH-waarde van een exfoliant. Een te hoge pH zorgt dat de stoffen neutraliseren en de werkzaamheid verliezen, bij een te lage pH gaan de stoffen de huid irriteren.

De toegepaste concentratie staat vaak op de verpakking vermeld. Als stelregel kun je aannemen dat een exfoliërend ingrediënt in ieder geval in het eerste een derde deel van de ingrediëntenlijst vermeld moet staan.

Toepassen in je dagelijkse verzorging

Na het reinigen van de huid kun je de exfoliant aanbrengen. Laat een exfoliant eerst even goed intrekken voordat je een moisturizer aanbrengt.

Kijk per week/twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik als volgt op als je geen irritatie ondervindt:

– Begin met één keer in de drie dagen ‘s avonds aanbrengen.
– Als dit goed gaat, gebruik dan om de dag ’s avonds.
– Uiteindelijk: elke avond.
– Optioneel: zowel ‘s ochtends als ’s avonds gebruiken.
– Gebruik het niet direct rondom de ogen.

Afhankelijk van je huidtype kun je uiteindelijk elke dag een exfoliant gebruiken. Doe altijd een stap terug als je huid gaat irriteren (zoals schilferen, branden of rood wordt). Een exfoliant kun je ook aanbrengen op je hals en decolleté, mits je het gebruik rustig opbouwt.

Met het gebruik van glycolzuur en salicylzuur wordt je huid gevoeliger voor zonlicht. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor het stratum corneum (de bovenste huidlaag) dunner wordt. Beschermen tegen zonlicht wordt dus nog belangrijker wanneer je salicylzuur en glycolzuur gebruikt. Essentieel dus om een goede zonnefactor te gebruiken (minimaal SPF 15) en liever niet teveel vol in de zon te zitten.

 

Ik Skin Perfection Acids Infusion

- SALICYL ACID 2% P.H 3.6 - BHA ACTIVATING LIQUID € 43,50

De belangrijkste cosmeceuticals in de SALICYL ACID + vind je hieronder.








- GLYCOL ACID 15% P.H 3.6 - AHA STIMULATING LIQUID € 43,50

De belangrijkste cosmeceuticals in de GLYCOL ACID + vind je hieronder.   





 




IK Skin Perfection werkt alleen met ‘groene cosmeceuticals’. Door hoge dosering actieve werkstoffen werken cosmeceuticals veel dieper door in de huid dan reguliere cosmetica.
 In de producten worden alleen 100% pure, organische, natuurlijke ingrediënten gebruikt. Om een gezonde huid te krijgen en te behouden moet de huid kunnen ademen, en niet belast worden met synthetische stoffen en allergenen.

SALICYL ACID + & GLYCOL ACID + van IK Skin Perfection bevat daarom geen van de volgende belastende stoffen.

-Synthetic colours
-Parabens
-Petrolatum & Paraffin
-Synthetic alcohols
-Artificial fragrances & perfumes
-SLS / SLES
-TEA / DEA


 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram