Wat is couperose?

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen deze vaatjes uitzetten, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat. De ontwikkeling van couperose verschilt per persoon.

De rood/blauwe kleur ontstaat door hemoglobineophopingen in de kleine bloedvaatjes. Daarnaast neemt het collageen in onze huid af naarmate we ouder worden en wordt onze huid dunner/ transparanter. Hierdoor worden verkleuringen storend en meer zichtbaar.

Bij iemand die gevoelig is voor couperose zetten de haarvaatjes soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken en voedsel, bepaalde kruiden, alcohol en het chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht.

Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet. Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht. Couperose is dus een toename van die kleine gesprongen bloedvaatjes.

We zien voornamelijk op de wangen, neus en op de kin uitgezette rode en blauwe vaatjes. Door met de vingertop op het vaatje te drukken verdwijnt de roodheid eventjes om na een paar tellen weer volledig terug te keren. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.

Hoe deze toename van gesprongen bloedvaatjes ontstaan, is niet geheel bekend. Bij couperose speelt met name erfelijke aanleg een rol: de sterkte van de vaatwanden is erfelijk bepaald. Ook kan couperose een gevolg zijn van rosacea. 

Rosacea dient wel te worden onderscheiden van couperose. Rosacea is een veelvoorkomende ontstekingsreactie van de huid, deze kenmerkt zich met rode bultjes, puskoppen en zwellingen.

In veel gevallen treedt couperose spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Veel buiten zijn in weer en wind en blootstelling aan Uv-straling kunnen couperose verergeren.

Waar kun je zelf dagelijks rekening mee houden?

Vermijd grote temperatuurschommelingen. Dit kan couperose aanzienlijk verergeren. Ook sauna en bubbelbaden kunnen couperose stimuleren en verergeren.

Let op je voeding. Sommige voedingsproducten kunnen stimulerend zijn, vooral als er veel histamine inzit zoals in tomaten, aardbei, spinazie, citrusvruchten en gedroogd fruit. Denk hierbij ook aan alcohol vooral rode wijn, pittig voedsel en scherpe kruiden zoals kerrie, kruidnagel, peper, chili, cayennepeper en sambal

Wees voorzichtig met sporten. Excessieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

De zonnebank is uit den boze bij couperose. Wil je toch een gezond kleurtje, gebruik dan een zelf bruinend product of een getinte dagcrème.

Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. Sommige geneesmiddelen zoals hormonen en cortisonen kunnen couperose zelfs stimuleren of verergeren. Wees hier dus voorzichtig mee. Vermijd ook liever producten met alcohol en parfum.

Gebruik een anti-couperose serum en/ of crème die de vaatwandjes beschermt tegen verdere uitbreiding en de roodheid vermindert.

Behandeling van couperose

Selfcare
Door de huid te kalmeren met producten die de vaatwandjes beschermen en de roodheid verminderen. Het Prered Serum van Ik Skin Perfection is een perfect serum om in te zetten bij een couperose/gevoelige huid. Het bevat namelijk 5 boltanische plantenextracten die de bloedvaten beschermt en versterkt, en het zorgt ervoor dat de huidbarriere hersteld wordt. Hierdoor zullen de vaatjes minder zichtbaar worden.

Door de Betaine uit suikerbiet verzacht en hydrateert het de huid, en vermindert het de roodheden en pigmentvlekken. Door de toevoeging van boswellia seratta gum (dit is een hars van de indiase wierrookboom) zal de geprikkelde en geirriteerde huid verzacht worden door zijn ontstekingsremmende werking.

Vraag advies om hoe je een verdere uitbreiding van couperose kunt minimaliseren en wat je thuis aan producten kunt gebruiken. Eventueel kan je het gezicht camoufleren met de juiste producten van Mineralissima, ik laat je dit graag zien in de salon.

De couperose zal niet helemaal verdwijnen door de juiste producten te gebruiken, maar het zal de huid wel kalmeren, roodheid kan verminderd worden en zo voorkom je verergering van de couperose.

Ook speelt voeding een grote rol bij couperose.

Zorg voor een eetpatroon dat rijk is aan;

Vitamine A: zoals in rode appels, rode paprika, wortels en eieren.
Vitamine C: zwarte bessen en kiwi’s
Vitamine E: groene bladgroente, verse noten en avocado
Omega 3: vette vis, walnoten, cashewnoten, olijfolie
Zink: haver, zeevruchten, noten, pitten, speltbrood

Eet zoveel mogelijk onbewerkte, verse en rauwe groente en maak vooral gebruik van onverzadigde vetten, en zorg voor voldoende vezels zoals in lijnzaad.

Drink 1-2 kopjes brandnetelthee per dag. Brandnetelthee werkt zuiverend.  

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram