Wat doet UV-STRALING met je huid?

Als we kijken naar de oorzaken van huidveroudering wordt dit voor 30% bepaald door erfelijkheid en levensstijl (huidverzorging, voeding, roken, alcohol, medicijngebruik, stress & slaapniveau).

Maar liefst 70%(!) komt door UV-straling. Je goed beschermen tegen de zon is dus niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook een effectieve anti-aging maatregel.

Via een ingewikkeld proces dat zich afspeelt in de huid zorgt UV-straling voor oxidatieve stress en het vrijkomen van vrije radicalen.
Doelwitten van deze vrije radicalen zijn de celwanden, celkern (DNA) en eiwitten.

Vooral de afbraak van collageen en elastine doen de huid ouder lijken. Deze eiwitten geven de huid namelijk stevigheid en veerkracht.
Deze overmatige vrije radicalen (zuurstofmoleculen) beschadigen de cellen. En hoe meer schade zij aanrichten, des te groter de kans op het ontstaan van rimpels, chronische ziekten en andere ziekten, inclusief huidkanker

UV-licht bestaat in drie vormen. Ultraviolet A (UV-A), Ultraviolet B (UV-B) en Ultraviolet C (UV-C).

UV-A levert ook een bijdrage aan huidbeschadiging, in het bijzonder vroegtijdige veroudering. Een makkelijk ezelbruggetje hiervoor is; de A staat voor AGING.

UV-B levert de energie die jouw huid nodig heeft om vitamine D aan te maken, maar is ook verantwoordelijk voor zonnebrand en directe schade aan het DNA. Een makkelijk ezelbruggetje hiervoor is de B staat voor BURNING.

UV-C wordt geblokkeerd door de atmosfeer van de aarde en kan de huid dus niet bereiken.


Wat doen UV-A & UV-B stralingen met je huid, en waarom is het zo belangrijk om je hiervoor te beschermen?

UV-A STRALEN

Zijn constant aanwezig en het activeert het melaninepigment en zorgt voor een kortdurende bruining van de huid.
Kunnen nagenoeg ongehinderd door lagen van wolken en luchtvervuiling heen dringen en kunnen zelfs door glas en ramen heen!

Omdat UV-A stralen diep doordringen in de ondergelegen huidlaag (lederhuid), spelen zij een grotere rol bij schade door zonlicht op de lange termijn zoals;
- Vroegtijdige veroudering van de huid
- Zonneallergie, PLE en zonne-intolerantie
- Onderdrukking van het immuunsysteem
- Schade aan de ogen en het netvlies
- Indirecte invloed op het DNA door de vorming van vrije radicalen
- Genetische mutaties (melanomen)

UV-B STRALEN

Fluctueren gedurende de dag en zijn rond het middaguur het sterkst. Stimuleert de aanmaak van nieuwe melanine, die verantwoordelijk is voor langdurige bruining van de huid en stimuleren cellen om de opperhuid dikker te maken.

Ze kunnen de huid verbranden en beschadigen, vooral in het zomerseizoen en op grote hoogtes. UV-B dringt minder diep door in de huid dan UV-A , maar genereren vrije radicalen op alle niveaus in de opperhuid. Ze tasten het DNA meer aan dan UV-A stralen en zijn dan ook de belangrijkste oorzaak van schade aan het DNA.

UV-B stralen kunnen de diepst gelegen cellagen van de opperhuid bereiken en zijn de hoofdoorzaak van acute schade door de zon zoals;
- Zonnebrand
- Directe schade aan het DNA en huidkanker (vormen van huidkanker zonder melanomen)
- Schade aan de ogen en het netvlies

Koop daarom dus altijd een zonnebrand die jouw huid beschermt tegen zowel UV-A als UV-B stralingen.

Wist jij dit over zonnebrandcrème?

Hieronder nog even wat tips en weetjes over het gebruik van zonnebrandcrème, en vooral het waterproof gedeelte vind ik zelf erg belangrijk om te weten.

- Om je hele lichaam te coveren heb je ongeveer de inhoud van een shotglas aan zonnebrandcrème nodig om je lichaam in te smeren. Op de dagen dat je alleen je gezicht insmeert is dit ongeveer een theelepel. Vergeet dan ook zeker je nek niet, eventueel de scheiding van je haar en achter je oren te smeren!

- Wanneer je een zonnebrand smeert met SPF 30, betekent dit dat je 30 keer langer in de zon kan blijven totdat je verbrand dan wanneer je geen SPF op doet. Bij een SPF 50 is dat dus 50 keer, en bij een SPF 15 dus veel sneller. 

- Het insmeren met een SPF 50 betekent niet meteen dat je niet bruin wordt wat veel mensen denken, het beschermt je dus veel langer en houdt voor ongeveer 98% aan stralingen tegen. Dit scheelt echter niet heel veel dan een SPF30 want deze houdt namelijk voor 95-97% de stralingen tegen.

- Zit je veel in de zon, smeer je dan minimaal elke 2 uur in, afhankelijk natuurlijk van jouw huidtype, is jouw huid heel erg licht van kleur met eventueel ook wat lichte sproeten? Dan verbrand jouw huid veel sneller dan een wat donkere huid, het is dan aan te raden om je wat eerder in te smeren. Bescherm je daarom ook extra met eventueel een pet of hoed.

- Zwem je veel dan is het aan te raden om je om de 40 minuten in te smeren om de beschermlaag te behouden, ook als je aan het water zit door de weerkaatsing van het water.

- Ga liever niet met olie aan de gang, hier kan je juist zonneallergie van krijgen. Let ook goed op dat er geen alcohol of parfum in je product zit om huidirritaties te voorkomen.

- Zonnebrand is meestal tussen de 9 en 12 maanden houdbaar na opening. Wel kan warmte er voor zorgen dat de bescherming van de SPF terugloopt, leg dus je zonnebrand nooit pal in de zon, en bewaar hem het liefste in een koele ruimte of koelkast.

Waterproof bestaat niet!
Wat?! Zou je denken....

Wanneer er op je zonnebrandcrème staat dat-ie "waterbestendig" is, betekent dit dat de SPF in de crème nog ongeveer 80 minuten werkt nadat je in het water bent geweest.

Als er op je zonnebrandcrème staat "waterproof". "sweatproof", of "zorgt de hele dag voor bescherming" is dat grote onzin.

Zelfs "waterbestendige" zonnebrandcrème moet je meerdere keren per dag nog een keer aanbrengen, want zweet, water en jezelf afdrogen met een handdoek zorgen ervoor dat de beschermlaag verdwijnt.

Wil jij zeker weten dat je een goede zonnebrandcrème in huis hebt die zowel voor UV-A als UV-B beschermt en ook nog eens geen rare toevoegingen heeft, en microplastic vrij is? Bekijk dan de SUN producten van IK SKIN PERFECTION.

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram