Red light-therapie is een effectieve behandelwijze voor huidverjonging en algemene huidverbetering op het gezicht.
Photobiomodulatie of rood licht therapie werd oorspronkelijk ontdekt tegen het einde van de jaren 60, maar het is pas in de recente geschiedenis dat het gebruik ervan breder is geworden. Het meest prominente onderzoek werd eind jaren 80 door NASA uitgevoerd. In deze periode kreeg het gebruik van licht als therapeutisch apparaat een grotere aanhang. In 1993 gebruikte NASA Rood Licht Therapie in de ruimte. Deze therapie bleek een succes, bovendien werd ook vast gesteld dat het rode licht hielp bij het genezen van de huidwonden van de NASA-wetenschappers. Uit deze ontdekking volgde een enthousiasme van NASA waarop ze LED’s gingen bestuderen als een manier om het metabolisme van menselijke cellen te verhogen en genezing te bevorderen, opnieuw in de hoop dit voor astronauten te gebruiken. RLT werd in 2003 ook goedgekeurd voor gebruik door de FDA.
De wetenschap heeft inmiddels uitgewezen dat roodlicht therapie de celdeling en aanmaak van nieuwe cellen stimuleert en weefsel repareert.
Voordelen RED LIGHT-THERAPIE
Huidverbetering:
Pijnbestrijding:
Verbeterde spier- en weefselherstel:
Algemene gezondheidsvoordelen:
Hoe werkt Rood Licht Therapie?
Roodlichttherapie (RLT), ook bekend als low-level laser therapy (LLLT) of fotobiomodulatie, is een niet-invasieve behandelmethode die gebruik maakt van rood en nabij-infrarood licht met een specifieke golflengte. Deze lichtstralen dringen diep door in de huidlagen en stimuleren cellulaire processen die het herstel en de regeneratie van weefsels ondersteunen.
Hoe werkt roodlichttherapie op celniveau?
Stimuleert mitochondriën:
Rood licht (golflengte van 630-660 nm) en nabij-infrarood licht (810-850 nm) dringen tot in de mitochondriën van de cellen, het "energiecentrum" van de cel. Hier bevordert het:
Verbetering van doorbloeding:
Rood licht stimuleert de aanmaak van stikstofmonoxide (NO), wat helpt de bloedvaten te verwijden. Dit bevordert een betere bloedtoevoer naar de weefsels, waardoor zuurstof en voedingsstoffen efficiënter worden geleverd.
Vermindering van ontsteking:
Rood licht vermindert oxidatieve stress en verlaagt ontstekingsmarkers. Dit kan verlichting geven bij chronische ontstekingen en pijn.
Collageenproductie:
Het stimuleert de fibroblasten in de huid, die verantwoordelijk zijn voor de productie van collageen. Dit verbetert de elasticiteit en stevigheid van de huid.
Rood Licht
Rood LED licht zendt golflengten uit tussen 620-700 nm. Deze rode licht golflengten zijn vooral effectief voor het oppervlak en de bovenste huidlagen. Rood licht van 660nm geeft voornamelijk huid gezondheidsvoordelen en heeft positieve effecten op collageen productie, haargroei en ook gemoedstoestand. Bepaalde golflengten van rood licht, zoals 660nm, zijn krachtiger dan andere. Rood licht, dat binnen dit bereik ligt, kan diep in de huid doordringen en zorgt ervoor dat onze cellen optimaal functioneren. Dit resulteert in een grote reeks gezondheidsvoordelen.
Nabij-infra rood licht:
Zichtbaar rood licht vormt één helft van rood licht therapie, nabij-infrarood licht (NIR) vormt de andere helft. Nabij infrarood licht zit net boven het zichtbare lichtspectrum, met golflengten van 700 nm tot meer dan 1.100 nm. Net als bij rood licht zijn niet alle golflengten binnen dit bereik even effectief met betrekking tot genezing: golflengten tussen 800-880 nm lijken de grootste therapeutische voordelen te bieden. Het lichaam absorbeert NIR-licht op dezelfde manier als zichtbaar rood licht, via chromoforen in onze cellen. Na opname worden een reeks genezingsmetabole processen gestimuleerd, wat genezing en regeneratie bevordert.
Er is echter één opvallend verschil tussen rood en nabij-infrarood licht: nabij-infrarood licht kan dieper in het lichaamsweefsel doordringen, omdat de golflengten langer zijn. Beide bevatten GEEN UV dus het is geheel veilig voor de huid.